Välipalasta virtaa päivään

Kello lähenee kahta ja hörppäät kupin kahvia väsymykseen. Lounaasta on jo useampi tunti, mutta onneksi työpäivä päättyy pian ja pääset kotiin syömään. Illalla kotona nälkä onkin loputon, kunnon ruokakaan ei tunnu auttavan ja väsymys vain jatkuu.

Kuulostaako tutulta? Vaikka päivän muut ateriat olisivat kunnossa, unohtaa moni välipalojen merkityksen. Ne rytmittävät päivää ja helpottavat syömisen hallintaa päivän aikana.

Kuten suuremmat ateriatkin, tulee välipalat koota pääsääntöisesti monipuolisesti. Niiden olisi hyvä sisältää laadukkaita hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja. Kevyempi välipala, kuten hedelmä tai kourallinen pähkinöitä, sopii nautittavaksi esimerkiksi aamupalan ja lounaan välissä, kun ateriaväli on 4-6 tuntia.

Välipalojen puuttumista suurempi ongelma monilla on niiden heikkolaatuisuus. Liian pienet ja heikkolaatuiset välipalat johtavat usein naposteluun; kahvitauolla napataan taukotilasta pulla, iltapäivällä suklaapatukka väsymykseen ja päivän mittaan kasvanut energiavaje johtaa loputtomaan naposteluun illalla. Tällaiset välipalojen ”puutteet” saattavat johtaa myös syömisenhallinnan haasteisiin itse aterioilla.

Trainer4Youn ravitsemusyksikön johtaja ja laillistettu ravitsemusterapeutti Mikko Rinta on koonnut liikkujan tärkeimmät väli- ja iltapalavinkit omaan blogipostaukseen. Me Revolutionilla poimimme Mikon parhaat tärpit tähän tekstiin. Olitpa sitten aktiiviliikkuja tai satunnainen harrastaja, kannattaa välipala ottaa osaksi jokaista päivää.

Liikkuja kasvattaa harjoitteluvirettä välipalalla

Välipala auttaa pitämään verensokerin sillä tasolla, että psyykkinen ja fyysinen jaksaminen salilla tai jumpassa on optimaalinen. Välipala kannattaa ajoittaa 60-90 minuuttia ennen liikuntasuoritusta. Välipalaa suunnitellessa kannattaa huomioida liikuntasuorituksen laatu: ennen salitreeniä voidaan usein syödä tuhdimpikin eväs (esim. rieska kts. ohje alla), kun taas ennen sykettä voimakkaasti nostavaa jumppaa kannattaa nauttia jotain nopeasti imeytyvää (esim. mustikkasmoothie kts. ohje alla). On kutenkin hyvin yksilöllistä, miten hyvin ja millaista ruokaa siedetään lähellä liikuntasuoritusta. Sokerisia välipaloja tulisi kuitenkin kaikkien välttää, koska ne saavat verensokeritasot heittelemään treenin aikana.

Kokkaa, liiku ja nauti –kirjasta reseptejä välipalalle

Jotta välipalan syöminen ei unohdu työpäivän aikana, kannattaa se valmistaa vaikka jo edellisenä iltana valmiiksi. Kokkaa, liiku ja nauti –kirjasta löytyy Teresa Välimäen suunnittelemia reseptejä välipalalle, jotka ovat nopea valmistaa illalla ja kulkevat kätevästi töihin mukaan. Tässä muutama poiminta kirjan resepteistä:

Eväsrieska:

 •      1 iso ohut ohrarieska
 •      1 tl margariinia
 •      3–5 ohutta viipaletta kalkkuna- tai broilerileikkelettä
 •      pala kurkkua ohuina suikaleina
 •      porkkanaa ohuina suikaleina tai raasteena
 •      punaista paprikaa ohuina suikaleina
 •      50 g raejuustoa
 •      kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
 •      ripaus mustapippuria

Voitele rieska margariinilla. Asettele päälle leikkeleet ja kasvikset. Lusikoi täytteiden päälle raejuusto ja viimeistele basilikalla ja mustapippurilla. Kääri rieska napakalle rullalle ja kääri ympärille pala leivinpaperia.

Voit myös käyttää rieskan täytteenä niitä kasviksia, mitä kaapista löytyy. Kasviksia voi laittaa niin paljon kuin rieskan väliin mahtuu!

Mustikkasmoothie:

 •      2 dl maustamatonta jogurttia (1,5 %)
 •      1 dl mustikoita (tuoreita tai kotimaisia pakaste)
 •      1 tl hunajaa
 •      ripaus kanelia tai kardemummaa

Mittaa ainekset korkeaan astiaan ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Nauti rieska smoothien kera välipalaksi. Muita välipalavinkkejä löydät kirjasta Kokkaa, liiku ja nauti.

0 vastausta

Jätä vastaus

Onko sinulla jotain lisättävää?
Liity keskusteluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *